Recepty

1. Kváskový chlieb:

Výroba kvásku: http://varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-podla-petr...

Na 100 kvásku ide 200 g vody a 400 g ražnej (polohrubej) múky. Kávová lyžička soli.

Jednoducho zamiešame a necháme 18 hodín stáť.

Po 18 hodinách to vysypeme z mysky na denko s múkou, chlieb sa roztečie, cesto sa preloží ako obálka - 4 rohy do vnútra. Potom sa dá na papier na pečenie ešte stáť 2 hodiny.

Prikryjeme deklom a dáme do vyhriatej rúry na 45 minút 180 C (záleží ako pečie, 170 - 150 C). Potom dáme dekel preč a 20 minút sa zapešie aby vznikla kôrka.

Výroba kvásku

Kvások sa skladuje v sklenenej kompótovej fľaši 7 dcl, kvások zaverá 3/4 fľaše. Na pečenie chleba odoberieme 100 gramov kvásku. Na dorobenie kvásku potrebuje doplniť 50 g vody a 50 g ražnej múky. Zamiešať kovovou vidličkou, nie drevenou!

Pred počením sa vyberie kvások hodinu do redu z chladničky, a premiešať ho. Každé dva týždne ho treba obnovovať aj keď sa z neho neodoberá. Povedzme polovica sa odoberie a doplní sa múkou a vodou 1:1, nechať ho v teple 2 hodiny. Keď začne kysnúť, položí sa naňho veko ale nezavrie sa. Cesto rastie a keď dôjde ku víčku, tak ho zavrieť a dať do chladničky.

2. Pivo

Suroviny:

5 l vody, 10 g chmelu, 35 g melty, 150 g cukru, 10 gr kvasníc

Postup:

Vodu, chmel, meltu a cukor povaríme 15 minút. Do vychladnutého - ale nie studeného roztoku pridáme kvasnice. Necháme vylúhovať 12 hodín. Po uvedenej dobe penu aj s chmelom odstránime, cez plátno precedíme a dáme do 0,5 l fliaš, ktoré uložíme asi na týždeň do chladu.

3. Rastlinné mlieka

Makové: Mak zalejeme pitnou vodou, 10 minút mixujeme.

Ovsené: Ovos zalejem vodou, 10 minút mixujeme, dochutéme škoricou.

Pšeničné: Pšenicu zalejeme pitnou vodou, 10 minút mixujeme.

Kokosové: Kokos zalejeme pitnou vodou, 10 minút mixujeme, dochutíme medom

Orechové: Vlašské orechy namočte do studenej vody a nechajte na 15 min. odstáť. Keď voda zhnedne, orechy preceďte a znovu nalejte čistú studenú vodu, postup opakujte až pokým nebude voda priezračná aj po odstátí. Tento postup je dôležitý pre odstránenie nahorklej chuti orechového mlieka. Dolejte pitnú vodu - podľa pravidla „viac vody ako ingrediencií. 10 minút mixujte. Dochuťte medom a škoricou.

http://www.miomat.sk/recepty/rastlinne-mlieka/