Prírodné

Klobásový jed, butulotoxín, vytvárajú baktérie Clostridium botulinum v zle konzerovaných potravinách, napríklad údeniny, konzervy, nakladaná zelenina, huby v oleji... ktoré neprešli tepelnou úpravou nad 120 °C ktorá ničí tieto baktérie. Jed vzniká pri teplote okolo 30 C bez prístupu vzduchu. Smrteľná dávka je 1,3–2,1 ng/kg vnútrožilovo, 10–13 ng/kg pri nadýchnutí. Spôsobuje ochrnutie svalov a zastavenie dýchania. Liekom je bodliak + ďatelina. Obnova organizmu sa robí podávaním vitamínu C, D, a draslíku. Tepelnou úpravou nad 60 °C, napríklad varením alebo pečením, sa jed ničí. Dnes používaná chemická konzervácia prakticky vylučuje prežitie baktérií. Butulotoxín obsahuje geneticky upravená kukurica, uvoľňuje sa peľom a ten môže človek vdýchnuť. https://cs.wikipedia.org/wiki/Botulotoxin

Peptidové jedy sa nachádzajú v jedovatých hubách. Významné sú amatoxíny, ktoré nepoškodí žalúdočná kyselina. Smrteľnú otravu dospelého človeka stačí zhruba 50 g muchotrávky zelenej v surovom stave, pričom jedna plodnica váži 30 až 40 gramov. Pre 50% pravdepodobnosť smrti, hodnota LD50, je 0,1 mg/kg na osobu, čo je 0,75 g/kg surovej huby.