Radi si pochutnáte na dobrej káve? Pozrite sa na tie najzaujímavejšie a najpraktickejšie fakty o káve ešte pred tým ako naštartujete vaše kávovary.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či používate všetky kuchynské spotrebiče naozaj naplno? Či už sa jedná o na prvý pohľad jednoduché spotrebiče akými sú napríklad rýchlovarné kanvice a hriankovače, ktoré mnohokrát stačí len vypnúť a zapnúť alebo práve naopak o spotrebiče, ktoré majú množstvo funkcií, ich využívanie môžete ešte vylepšiť.

Okrem toho, že je dôležité poznať funkcie jednotlivých spotrebičov, je dobré poznať aj vlastnosti jednotlivých surovín, pretože aj ľahká zámena surovín, vie niektoré recepty vylepšiť na nepoznanie.

A rovnako to platí aj pri káve, pokiaľ vlastníte doma plnoautomatické kávovary, je dobré vedieť, čo všetko tieto stroje dokážu. No dôležité je aj to akú kávu si vyberiete. Predsa len je to tá najdôležitejšia surovina pri príprave lahodného moku.

Či už používate plnoautomatické kávovary alebo si užívate proces prípravy pri pákových kávovaroch je dôležité vedieť pracovať aj so samotnou kávou. Pamätajte na to, že predtým ako kávové zrná pomeliete, mali by ste ich skladovať na suchom a tmavom mieste. A čím je káva čerstvejšia, tým je jej chuť lepšia.

Avšak káva nie je len o skladovaní a dôležitých faktoch, ktoré sú potrebné k jej dobrej príprave. Káva je totižto výnimočná surovina, ktorá v sebe skrýva množstvo zaujímavostí. Pozrite sa s nami na tri zaujímavé fakty, ktoré ste možno doteraz nevedeli.

3 zaujímavé fakty o káve, ktoré ste doteraz možno nevedeli

To, že je káva skvelým zdrojom kofeínu určite viete. Avšak táto surovina v sebe skrýva toho oveľa viac. Pozrite sa na tri zaujímavé vlastnosti a fakty, ktoré ste možno ešte o káve nepočuli.

Káva ako skvelý spaľovač tukov

Káva veľmi dobre urýchľuje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov. To znamená, že pokiaľ si doprajete pravidelne lahodné espresso, ktoré vám pripraví plnoautomatický kávovar De’Longhi len na jeden klik, váš metabolizmus bude dostatočne aktívny a zvládne spáliť viac prijatých kalórií.

Avšak nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Tekutiny by nemali obsahovať cukor a mali by ste ich vypiť dostatočné množstvo podľa vašej váhy a aktivít, ktoré počas dňa vykonávate.

Rozdiel medzi Arabikou a Robustou

Existujú dva druhy kávových zŕn Arabika a Robusta. Pričom Arabika pochádza z Afriky a horských lesov Európy a nikde inde ju nenájdete, káve typu Robusta sa darí na viacerých miestach na svete.

To robí Arabiku exkluzívnejšou a zároveň je táto odroda aj produktívnejšia. To znamená, že Arabika je vhodnejšia, keď potrebujete nakopnúť. Arabika sa vo všeobecnosti považuje za kvalitnejšiu kávu, je to aj vďaka tomu, že tento druh kávy prináša oveľa lepšie arómy a bohatšie tóny chutí.

Kávové zrná sú v skutočnosti bobule

Názov kávové zrná sa používa nesprávne. Ide o to, že kávové zrná sú v skutočnosti mladé plody kávovníka. A názov zrno dostali len preto, že vizuálne pripomínajú zrná rôznych iných rastlín.

Avšak nemusíte sa báť naďalej používať výraz zrno, je to verejne zaužívaný výraz, ktorý každý pochopí.

Vo svete je káva totižto veľmi obľúbeným nápojom, ktorý v sebe skrýva oveľa viac zaujímavostí ako sme vám vyššie spomenuli. Najväčší producent kávy je práve Brazília a jeden človek minie na kávu prevažne 800 – 1000 eur ročne. Samozrejme tento údaj je všeobecný a priemerný.