Leto je výnimočné aj tým, že na trhu je dostatok lokálneho a sezónneho ovocia plného intenzívnych chutí, vôní i farieb od výmyslu sveta. Problémom je to, že nie vždy odhadneme množstvo, ktoré sme schopní skonzumovať.

Avšak skôr, ako sa rozhodnete prezreté či dlhšie skladované ovocie, ktoré je však stále vhodné na konzumáciu, vyhodiť do koša, porozmýšľajte, ako sa dá spracovať. Vďačným pomocníkom v tomto smere je tyčový mixér s príslušenstvom. Ten vám pomôže eliminovať plytvanie potravinami v domácnosti a zároveň urýchli a zjednoduší prípravu rozličných pokrmov.

4 letné recepty zo starého ovocia, s ktorými pomôže tyčový mixér

Letný jedálniček by mal byť zostavený z ľahšie stráviteľných a osviežujúcich pokrmov, ktoré vám pomôžu zvládať letné horúčavy, hydratujú a telu dodajú dostatok nutričných látok. V tomto smere je na nezaplatenie ovocie, vrátane toho prezretého či dlhšie skladovaného. Čo všetko môžete z neho pripraviť?

Smoothie z bobuľového ovocia

Tyčový mixér s mixovacím nadstavcom a drvičom ľadu je vďačným pomocníkom pri príprave letných smoothie. Ak sa vám v chladničke dlhšie povaľujú jahody, maliny, čučoriedky či černice, využite ich na prípravu smoothie.

Ako na to? Bobuľové ovocie, banán, ovsené vločky, špenát a vlašské orechy zmixujte. Podľa potreby pridajte vodu.

Výhodou smoothie je to, že si ho môžete pripraviť podľa aktuálne dostupných surovín a fantázie, ktorej sa v tomto smere medze naozaj nekladú. Dôležité je však pridať k ovociu aj zdroje komplexných sacharidov, tukov a bielkovín, aby vás toto jedlo zasýtilo na dlhší čas a energia sa z neho uvoľňovala postupne.

Melónový sorbet

Ak sa vám stáva, že kúpite príliš veľký melón, ktorý nemá kto dojesť, pripravte z neho sorbet. Melón nakrájajte, uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte zamraziť do mrazničky.

Mrazený melón zmiešajte s medom alebo vami preferovaným druhom sladidla a zmixujte. Aj v tomto prípade celý proces prípravy zefektívni ponorný mixér. Po zmixovaní dajte sorbet do mrazničky. Sorbet podávajte ozdobený ovocím alebo k nemu pridajte šľahačku alebo kyslú smotanu.

Aj v prípade sorbetu platí, že sa dá pripraviť takmer zo všetkých druhov ovocia a predstavuje výborný spôsob, ako eliminovať plytvanie potravinami v lete. Samozrejme, je aj zásobárňou výživných látok a vlákniny pre dospelých i deti.

Ak teda máte doma prezreté marhule, broskyne, jahody, maliny, černice či jostu, sorbet je výborným riešením, ako ich zdravo a chutne spracovať.

Tvarohová ovocná pochúťka

Prezreté či vizuálne neatraktívne ovocie sa dá využiť aj na prípravu výživného jedla po tréningu, ktoré do tela doplní rýchle cukry a bielkoviny. Avšak tvarohová ovocná pochúťka je vhodná aj ako dezert pre nečakanú návštevu.

Na prípravu budete potrebovať tvaroh, kyslú smotanu, ovocie podľa vášho výberu, med alebo javorový sirup na dosladenie a piškóty (ideálne celozrnné). Ako na to?

Všetky suroviny okrem piškót zmixujte pomocou tyčového mixéra. Čím hladšia konzistencia, tým lepšie. Po zmixovaní dajte do pohára piškóty a zalejte ich tvarohovou ovocnou pochúťkou.

Ovocné pyré ako príloha k palacinkám

Recept na palacinky dôverne poznáte, pričom zdravšia verzia sa dá pripraviť z celozrnnej múky. Ako náplň môžete využiť tvaroh a palacinky podávať s ovocným pyré, ktoré pripravíte z ovocia, ktoré nechce nikto dojesť. Výborné je bobuľové ovocie, jablká, hrušky, marhule či broskyne. Jedinečnú chuť dosiahnete použitím rôznych druhov ovocia.

Na prípravu ovocného pyré potrebujete ponorný mixér a nadstavec na pyré a kašu. Okrem neho ovocie, trstinový cukor a trochu vody. Najprv povarte trstinový cukor s vodou, pridajte ovocie a povarte ho. Následne ovocie zmixujte dohladka a podávajte napríklad k palacinkám.