Účelom bezlepkovej diéty je liečba celiakie. V poslednom čase však množstvo ľudí prechádza na stravu bez obsahu lepku aj z ďalších dôvodov. Uvádzame niekoľko základných vysvetlení, prečo verejnosť preferuje vylúčenie lepku zo života, aj bez diagnostikovanej celiakie.
Kde všade sa nachádza lepok?
Lepok je bielkovina, ktorá sa prirodzene nachádza v obilninách, ako je pšenica, jačmeň a raž. V procese výroby potravín je lepok stabilizátorom, ktorý pomáha udržať výrobky v ich forme. Môžete si ho predstaviť ako „lepidlo“, držiace suroviny pohromade. Zmena v životnom prostredí a spôsobe výroby našich produktov však zasahuje aj do miery znášanlivosti lepku. V súčasnosti tak osoby s intoleranciou na glutén neustále narastajú. Toto autoimunitné ochorenie zasahuje do prirodzenej činnosti tráviaceho systému a narúša bunky čreva.
Aby sa pri celiakii predišlo nepríjemným symptómom až dlhodobým komplikáciám, je potrebné vylúčiť zo svojho jedálnička akúkoľvek formu lepkovej stravy. V každodennom živote ho môžete nájsť v cestovinách, pečive, dresingoch, sójovej omáčke, v alkohole (napríklad pivo), výživových doplnkoch a ďalších. Mali by ste byť obozretní aj pri návšteve reštaurácie, kde často dochádza ku krížovej kontaminácii – stopy lepku sa náhodou dostanú do kontaktu so surovinami, ktoré ho bežne neobsahujú. Obsluhu preto informujte už pri príchode do podniku o tom, že máte celiakiu. Pri nákupe v supermarketoch alebo v drogériách je potrebné venovať pozornosť etiketám potravín.
Prechod na bezlepkovú stravu: Hlavné zdravotné dôvody
Prečo ľudia prechádzajú na bezlepkovú stravu? Snáď najzrejmejší dôvod, ktorý môžeme zaradiť na prvú priečku je skutočnosť, že v súčasnosti existuje veľké množstvo ľudí, ktorých organizmus nie je schopný prijať a spracovať lepok. Zatiaľ čo tráviaca sústava zdravého človeka sa s touto bielkovinou bez väčších problémov vysporiada, celiatikom spôsobuje nemalé komplikácie. Našťastie existuje široké spektrum chutných alternatív, ako sú bezlepkové croissanty, sušienky, pečivo, slané výrobky, Cornito cestoviny a mnohé ďalšie.
Niekoľko štúdií naznačuje, že skupina pacientov so psoriázou môže mať veľké zdravotné benefity z dodržiavania bezlepkovej diéty. Podobne je to aj pri problémoch so štítnou žľazou. Lepok zvykne mať negatívny vplyv na ochorenie štítnej žľazy (postihuje najmä ženy) avšak jeho vysadenie pomáha znížiť „pomýlené“ protilátky, spojené s touto autoimunitnou chorobou. Absencia lepku v strave je akousi prevenciou pred vznikom následných symptómov:
- Žalúdočné ťažkosti
- Únava
- Bolesť hlavy a migrény
- Bolesť kĺbov a svalové kŕče
- Kožné problémy (napríklad akné alebo ekzém)
- Depresia
Mal by každý prejsť na bezlepkovú stravu?
Pre ľudí s celiakiou je bezlepková diéta nevyhnutnosťou. Pokiaľ ide o organizmus zdravého človeka, niektorí kritici považujú bezlepkovú diétu za novodobý trend, ktorý nie je úplne nevyhnutný. Je to niečo, čo by ste mali prediskutovať so svojím lekárom a rozhodnúť sa sami. Na základe vyššie spomenutých dôvodov sa však ukazuje, že bezlepková strava dokáže poslúžiť ako skvelá prevencia do budúcna pred nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami. Ak máte záujem o prechod na bezlepkový jedálniček, vyskúšajte ho na určitý čas aby ste zistili, či sa budete cítiť lepšie. Pri zaobstarávaní produktov Vám môže pomôcť aj internetová stránka couponzone.sk, na ktorej si viete pri nákupe uplatniť zľavy.